Reacțiile alimentare ale bebelușilor sunt destul de frecvente în primul an de viață. Pe de o parte, se poate vorbi despre mai multe alimente cu potențial alergic pe care părinții le vor introduce cu grijă în alimentația bebelușului pe toată perioada diversificării, iar pe de altă parte, iată că există și un număr mai mic de bebeluși care manifestă o reacție alergică chiar și la laptele mamei, mai precis la o substanță care se găsește în laptele mamei.

Reacția alimentară la laptele matern

În situația în care bebelușul prezintă o serie de simptome după o sesiune de alăptat – de exemplu, îi apar erupții cutanate, prezintă urticarie sau scaun cu sânge -, mămica va trebui să adopte o dietă de eliminare, care presupune eliminarea treptată a alimentelor pe o perioadă de 2-4 săptămâni, în încercarea de a depista care este acel aliment care provoacă reacția negativă a bebelușului. Dacă mămica descoperă alimentul „vinovat”, atunci nu îl va introduce în regimul copilului decât în preajma vârstei de 9-12 luni, atunci când majoritatea bebelușilor scapă de reacțiile alergice.

De asemenea, este recomandat să discutați cu medicul pediatru pentru a examina toate problemele cu privire la posibilele alergii alimentare. Deși puteți gestiona cele mai multe alergii alimentare la sugarul alăptat schimbându-vă dieta, există unele cazuri în care utilizarea unei formule de lapte hipoalergenice poate fi necesară.

În timpul dietei de eliminare, un dietetician vă poate supraveghea și vă poate ajuta să vă asigurați că ați eliminat din regimul alimentar toți potențialii infractori, mai ales că multe ingrediente cu risc de alergii sunt ascunse în foarte multe alimente. De asemenea, un dietetician poate evalua aportul de calorii și vă poate face recomandări care să prevină deficiența de nutrienți, un risc care este foarte posibil în timpul dietelor de eliminare.

Cele mai frecvente alimente care provoacă reacții supărătoare

Cei mai frecvenți alergeni alimentari sunt laptele de vacă, soia, porumbul și ouăle. De fapt, într-un studiu efectuat la aproximativ 100 de sugari suspectați cu alergie alimentare, produsele lactate au provocat 65% din cazuri. Arahidele, nucile, grâul și ciocolata sunt, de asemenea, alergeni alimentari frecvenți.

De asemenea, poate că ați auzit că dacă veți consuma alimente care provoacă gaze, bebelușul va suferi de o afecțiune gastrointestinală sau dacă veți consuma alimente precum ceapa, usturoiul sau legumele crucifere, bebelușul va suferi de colici. Deși nu există date semnificative care să susțină o astfel de asociere, sunt unele studii de mai mică amploare care indică faptul că mamele au observat că anumite alimente agravau simptomele bebelușului.

De exemplu, unii bebeluși plâng sau sunt mai irascibili după ce mămica a mâncat alimente picante sau care provoacă gaze, cum ar fi varza. Astfel de reacții alimentare diferă de alergii prin faptul că provoacă simptome mai puțin grave (bebelușul nu prezintă erupții sau respirație anormală) și durează aproape întotdeauna mai puțin de 24 de ore.

Dacă bebelușul reacționează negativ de fiecare dată când consumați un anumit tip de mâncare, puteți evita pur și simplu acel aliment temporar. Dacă aceste simptome continuă zilnic și durează perioade îndelungate, poate fi vorba fie de colici, fie de o sensibilitate alimentară. Cel mai recomandat este să discutați cu mediul pediatru despre aceste posibilități, mai ales dacă dieta de eliminare nu are niciun efect asupra simptomelor bebelușului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *