Laptele praf reprezintă cea mai bună opțiune pentru mămici care alăptează. Însă, nu orice tip de lapte de praf este bun pentru bebelușul tău, studiile recente demonstrând faptul că anumite ingrediente conținute de laptele praf pot determina apariția colicilor. Înainte de a te repezi să cumperi prima cutie de lapte praf care îți iese în cale, ar fi bine să te informezi asupra ingredientelor conținute, să analizezi eticheta din punctul de vedere al primelor 5 ingrediente, să verifici informațiile cu privire la aportul energetic și nutrienții pe care îl aduce laptele praf celui mic, să verifici conținutul de sare și eventualele substanțe de sinteză care nu există în mod normal în laptele matern.

 

  1. Analiza etichetei laptelui praf

În urma studiilor realizate, cercetătorii au ajuns la următoarele concluzii:

  • Doar 61% dintre produsele de acest fel existente pe piață conțin lapte, din care 46% au ca prim ingredient laptele degresat
  • 32% dintre produsele analizate specifică zerul demineralizat drept prim ingredient (zerul este un produs rezultat din prelucrarea laptelui în brânzeturi și poate cauza diverse reacții alergice)
  • În cazul a 31% dintre produsele care au făcut obiectul acestui studiu, cel de-al doilea ingredient folosit a fost uleiul vegetal
  • Majoritatea produselor tip lapte praf conțin zaharuri sub formă de maltodextrină sau amidon care pot determina apariția colicilor
  1. Analiza informațiilor în privința aportului energetic și a nutrienților necesari

Organizația Mondială a Sănătății recomandă în prima lună de viață a bebelușilor un aport energetic de 554 kcal în cazul băiețeilor și de 515 kcal în cazul fetițelor. La prima analiză a informațiilor de pe cutile de lapte praf studiate s-a observat faptul că producătorii nu țin cont de această recomandare în totalitate, unele produse având un aport caloric mult prea scăzut, de doar 429 kcal sau mult prea mare, de 597 kcal.

Cel mai îngrijorător este cantitatea mare de grăsimi pe care o găsim în laptele praf. Dacă în laptele matern există aproximativ 4.2 grame de grăsimi pe 100 grame, în cazul laptelui praf, cantitatea de grăsimi este chiar și de 5-6 ori mai mare și variază între 21 și 30 grame pe 100 de grame. Mai mult decât atât, majoritatea formulelor de lapte praf conțin și carbohidrați sunt formă de amidon sau zaharuri care, după cum am mai spus, pot duce la apariția unui disconfort abdominal la copii.

  1. Identificarea substanțelor de sinteză

Substanțele de sinteză existente în laptele de praf sunt la fel de vinovate pentru apariția colicilor precum zahărul. Conform studiilor, laptele praf poate conține fosfat de potasiu, clorură de calciu sau carbonat de calciu, substanțe anorganice care pot produce dureri abdominale sau chiar pietre la rinichi și stări de agitație.

În concluzie, data viitoare când mergi la cumpărături, verifică foarte bine eticheta produsului pentru a te asigura că laptele praf nu este răspunzător pentru colicile bebelușului tău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *